Wyposażenie gastronomiczne

Wyposażenie gastronomiczne to sprzęty oraz umeblowanie niezbędne nie tylko do przechowywania produktów i dbania o czystość, ale również przygotowywania posiłków. Od jego klasy uzależniona jest jakość przygotowywanych potraw oraz wydajność personelu.

Ze względu na potrzebę zachowania maksymalnego poziomu higieny na stanowisku pracy, sprzęty dedykowane gastronomii wykonane są ze stali nierdzewnej. Przy ich wyborze warto skorzystać z pomocy specjalistów, dzięki którym możliwe jest wybieranie optymalnych rozwiązań dostosowanych do indywidualnych potrzeb i możliwości finansowych. Lista urządzeń może różnić się od siebie w zależności od rodzaju dań i specyfiki restauracji.

 

Jaki rodzaj wyposażenia gastronomicznego oferujemy?

Wysoka jakość, wydajność i funkcjonalność to podstawowe cechy dobrego wyposażenia gastronomii. Decydując się na określone modele, należy pamiętać o ich dopasowaniu do specyfiki lokalu. Odpowiednio dobrane sprzęty pozwalają zaoszczędzić energię i wolniej się eksploatują. Ich rodzaje można podzielić na:

  • urządzenia do mechanicznej obróbki żywności,
  • urządzenia chłodnicze,
  • urządzenia do cieplnej obróbki żywności,
  • sprzęt do mycia naczyń,
  • urządzenia i automaty do dystrybucji napojów,
  • urządzenia i sprzęty do transportu wewnętrznego,
  • urządzenia elektroniczno-komputerowe części usługowo-handlowej lokalu gastronomicznego,
  • meble gastronomiczne,
  • bielizna i zastawa stołowa,
  • pomocniczy sprzęt gastronomiczny.

Takie profesjonalne wyposażenie gastronomiczne jest niezbędne do serwowania wysokiej jakość posiłków, które są zachętą dla klienta do kolejnej wizyty w lokalu.